Obiectivul acestui incubator este interpretarea textului după ce a fost citit și implementarea informațiilor regăsite în diferite situații, dezvoltând, de asemenea, capacitatea de analiză și gândirea critică. Expert: Prof. Andrei Alina
Incubatorul de literatură se concentrează pe lucrul cu textul, interconectarea și înțelegerea textului prin activități din clasă susținute la prelegere și studierea individuală. Elevii sunt expuși la diferite tipuri de texte: continuă, non-continuă, literară, non-literară, științifică. Textele sunt completate cu exerciții pe care să le înțeleagă, din care să extragă informațiile, să le reia și să le sintetizeze. Se vor folosi metode interactive care vor asigura elevii să fie implicați în predare, dar și relația dintre profesor și elev. Activitățile cursului vor fi precedate de prelegeri individuale, pentru a oferi participanților oportunitatea de a veni cu aspectele pe care nu le-au înțeles sau au fost înțelese doar parțial.
După primele întâlniri, când metodele de literare au fost modelate și prin care s-a urmărit creșterea nivelului de înțelegere a textului, participanții la incubatorul literar vor putea elabora lucrări literare de toate tipurile deja cunoscute de ei sau învățate în timpul cursului: proze, poezii, dramaturgie etc.
În cadrul acestui incubator s-au creat deja: o trupă de teatru ce pregătește un fragment din piesa „Chirița în Provincie” după Vasile Alecsandri, una de jurnalism, ce pregătește broșura despre prezentare a celor rezultate din incubatoarele proiectului și una de mici poeți și povestitori.